, 2021/8/25

japán animációs film, 93 perc, 1988

A film egy fiatal testvérpár szívszorító sorsát követi végig a második világháború sújtotta Japánban. Egy kisfiú és kishúga küzd a túlélésért Japánban a második világháború idején. Szeita és alig négyéves kishúga, Szecukó apja egy hadihajón szolgál, amikor anyjuk életét veszti bombázás okozta tűzvészben.

A két gyerek egyik nagynénjükhöz megy, aki befogadja őket. A nagynéni meggyőzi Szeitát, hogy adják el anyja kimonóit, mert cserébe rizst lehet kapni. Szeita visszamegy az elásott élelmiszerekért, ennek a nagynénje nagyon megörül. Nemsokára azonban ez is elfogy és a nagynéni egyre inkább ellenségesen viselkedik a két árvával, akiket ingyenélőknek nevez.

Szeita és Szecuko elhatározzák, hogy elköltöznek onnan és egy elhagyott, de idilli környezetben lévő óvóhelyre mennek, itt hamarosan berendezkednek. Mivel Szecuko fél a sötétben, Szeita szentjánosbogarakat fog, és a szúnyogháló alatt, ahol alszanak, elereszti őket. A szentjánosbogarak gyönyörűen világítanak. Másnap reggel azonban Szecuko állapítja meg, hogy a bogarak elpusztultak és egy lyukba temeti őket.

Szeita a bombázások alatt az elhagyott házakba lelopózva keres ennivalót, és attól sem riad vissza, hogy a parasztok földjeiről ennivalót lopjon. Egyszer rajtaveszt és elkapják. A rendőrségre kerül, ahol emberségesen bánnak vele és elengedik.

Rendező:

dr: Isao Takahata

Sztárok:

Isao Takahata Tatsumi, Ayano Shiraishi, Akemi Yamaguchi, Yoshiko Shinohara, Yoshiko Shinohara.