, 2023/2/24

A kokainmackótól és Barbie-tól - Ryan Gosling és Margot Robbie főszereplésével - a Kis hableányon és Oppenheimer-en át a Dűne, az Indiana Jones és a Mission legújabb részeiig: Impossible - kritikusaink kiválasztják a 2023-as év legjobb filmjeit.

Kokain Medve

A Cocaine Bear olyan rövid és lényegre törő címet visel, hogy a Snakes on a Plane (Kígyók a repülőn) című filmet egy fekete medve igaz története "ihlette", aki lenyelte egy drogdíler kokainraktárát. A szomorú valóság az, hogy a medve szinte azonnal elpusztult. Ezután kitömték és kiállították a Kentucky Fun Mallban, és "Pablo Escobear" felirattal látták el. Ebben a fergeteges horrorkomédiában azonban, amelyet Elizabeth Banks (Pitch Perfect 2, Charlie angyalai) rendezett, uráli hősünk egy erdőben tombol, kempingezőkre és bűnözőkre támad, akiket Keri Russell, O'Shea Jackson Jr, Alden Ehrenreich és a néhai Ray Liotta alakít. Ha a vírusos trailert vesszük alapul, a Kokainmackó jó móka lesz, bár valószínűleg nem fog sok Oscart nyerni. (Nicholas Barber)

Megjelenés: február 24.

65

Lehet, hogy a Jurassic Park / World franchise kihalt a Jurassic World Dominionnal, de a nagyvásznon még rengeteg dinoszaurusz lesz 65-ben. Adam Driver játssza Mills parancsnokot, egy űrhajópilótát, aki "hosszú távú felderítő küldetésen" van, és egy vadonban lévő bolygón landol. Úgy tűnik, hogy utasai közül csak egy maradt életben, egy lány, akit Ariana Greenblatt alakít. De nincsenek egyedül. A csavar az, hogy valójában a Földön vannak, 65 millió évvel ezelőtt (innen a cím). Ez azt jelenti, hogy Mills visszautazott az időben? Vagy ő egy földönkívüli, aki történetesen embernek néz ki? A film író-rendezői, Scott Beck és Bryan Woods, az A Quiet Place társszerzői, tehát tudnak egy-két dolgot az emberek és az éhes szörnyek közötti leszámolásokat tartalmazó sovány, gonosz túlélő thrillerekről. (NB)

Megjelenés: március 9.

John Wick, 4. fejezet

Keanu Reeves visszatér a bérgyilkos- de hős John Wick szerepében, aki most már kontinenseken át méregeti, rúgja és gyilkolja magát. Úgy járja be Párizst, Berlint, Oszakát és más James-Bond-szerű helyszíneket, mintha Bond nem kém, hanem bérgyilkos lenne. Úgy tűnik, ezúttal az egész bűnözői világ, beleértve az összes bűnszervezetet irányító Magas Tábla vezetőit is, Wickre vadászik. Mert hűtlen volt? Mert túlságosan szereti a kutyákat? A cselekmény aligha számít ebben a rendkívül sikeres, irgalmatlanul gyors akció-franchise-ban. A Wick alapemberei, Laurence Fishburne és Ian McShane is visszatértek. (Caryn James)

Megjelenés: március 24.

Renfield

Bram Stoker Drakulájában Renfield az élőhalott gróf hűséges szolgája, egy őrült, aki legyeket eszik és egy elmegyógyintézetből való szökését tervezgeti. Ám ebben a horrorkomédiában Chris McKay, A Lego Batman film rendezője újjávarázsolja őt. A címszerepet Nicholas Hoult (A Nagy Ő, A kedvenc) alakítja. A mai New Orleansban még mindig gazdája parancsát teljesíti, de McKay szerint Drakula több szempontból is "a pokolból való főnök", így Renfield inkább egy közlekedési rendőrrel tölti az idejét, akit Awkwafina alakít. Hoult megmutatta, hogy a Warm Bodies című filmben, amelyben egy szerelmes zombit alakított, képes megbirkózni a szörnyekkel kapcsolatos romantikus komédiával, de az igazán érdekes szereposztás Nicolas Cage, mint vörös ruhás Drakula gróf. A "szerep, aminek eljátszására született" kategóriába soroljuk. (NB)

Megjelenés április 14-én

A kis hableány

A Disney 1989-es animációs klasszikusának remake-je élőszereplős - vagyis olyan élethű, amennyire egy félig ember, félig hal hercegnőről szóló történet csak lehet. Halle Bailey, aki nővérével együtt énekel a Chloe x Halle együttesben, Arielt alakítja, aki arra vágyik, hogy lábakat növesszen, hogy csatlakozhasson hercegéhez a szárazföldön. A sztárszereplők között van Melissa McCarthy, mint Ursula, a tengeri boszorkány, Javier Bardem, mint Ariel apja, Triton király, és Daveed Diggs, mint Sebastian, a rák (már szinte hallani lehet, ahogyan a tenger alatt énekel). Alan Menken és a néhai Howard Ashman eredeti dalai mellett négy új dal is felcsendül Menken és Lin-Manuel Miranda tollából. A rendező, Rob Marshall jól ismeri a meséket, hiszen ő rendezte az Into the Woods és a Mary Poppins visszatér című filmeket. (CJ)

Megjelenés: május 26.

Pókember: A pókverzumon át

A 2018-as Pókember: A Pókverzumon át (Spider-Man: Into the Spider-Verse) számos különböző animációs stílust egyesített egy magával ragadó pop-art remekművé. Emellett számos különböző Pókembert is összehozott. A különböző alternatív valóságokból érkező falmászók között volt egy új Pókember, Miles Morales (Shameik Moore), egy ismerős, Peter Parker (Jake Johnson) és egy Pókasszony, Gwen Stacy (Hailee Steinfeld). De ez még csak a kezdet volt. A folytatás hat párhuzamos univerzumot fog felölelni, és 240 karaktert fog szerepeltetni, sokan közülük Pókkal kapcsolatosak: Oscar Isaac például a 2099-es év Pókemberének adja a hangját. A Mindent egyszerre mindenhol és a Doctor Strange az őrület multiverzumában című filmek többszörös valóságai ehhez képest hamarosan egyszerűnek tűnhetnek...

Megjelenés: június 2.

Aszteroidaváros

Wes Anderson legújabb ferde világképének helyszíne 1955-ben egy kitalált amerikai sivatagi városka, ahol a gyerekek és a szülők egy Junior Csillagászok/ Űrakadétok találkozóján vesznek részt. A hivatalos leírás csak annyit mond, hogy egy kataklizmikus esemény megzavarja a dolgokat, ezért megkockáztatom, hogy a címben szereplő aszteroidának köze van hozzá. Annyit biztosan tudunk, hogy Anderson filmjei - A Grand Budapest Hotel és A francia diszpécser a legjobbak közé tartozik - a legcsodálatosan fantáziadúsabb módon logikátlanok és furcsák, a szereplőgárda pedig több mint látványos: Scarlett Johansson, Tom Hanks, Tilda Swinton, Jason Schwartzman, Steve Carell, Margot Robbie és Willem Dafoe. (CJ)

Megjelenés: június 16.

Elemi

A Pixar legújabb rajzfilmje Element Cityben játszódik, egy olyan metropoliszban, ahol mindenki a négy klasszikus elem - föld, víz, levegő és tűz - valamelyikéből áll. De mi történik, ha egy vizes férfi (Mamoudou Athie hangján) vonzódik egy tüzes nőhöz (Leah Lewis)? Elfajulhatnak a dolgok? Az ügyes antropomorf koncepció az Inside Out-ot készítő stúdióra jellemző, de az Elemi rendezője, Peter Sohn szerint az ő kultúrkampfos románca valójában arról szól, hogy koreai bevándorlók fiaként nőtt fel egy multikulturális Bronx-i negyedben. Ez biztató hír. Ahogy a Luca és a Vörösre váltás is bizonyította, a Pixar jelenleg akkor a legjobb, amikor a filmkészítőknek megengedik, hogy saját örökségüket vászonra vigyék. (NB)

Megjelenés: június 16.

Indiana Jones és a végzet tárcsája

15 év telt el Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága óta - de most a 80 éves Harrison Ford leporolta barna kalapját egy ötödik régészeti kalandhoz. John Rhys-Davies visszatér Sallah szerepében, aki az első és a harmadik filmben is szerepelt, és John Williams szolgáltatja a zenét, ami elmondása szerint az utolsó filmzenéje lesz a visszavonulás előtt. De rengeteg ínycsiklandó változás is van. Az 1969-ben játszódó film az egyetlen Indiana Jones-film, amelyet nem Steven Spielberg rendezett, és nem George Lucas története alapján készült (bár mindketten executive producerek). James Mangold, aki a Walk the Line és a legutóbbi két Wolverine-filmet készítette, vette át a rendezői és társ-forgatókönyvírói feladatokat. Mads Mikkelsen egy náci gonosztevőt, Antonio Banderas egy új szövetségest, Phoebe Waller-Bridge pedig Indy keresztlányát alakítja. (NB)

Megjelenés: június 30.

Küldetés:

Az Indián-történelem és az Indián-történelem (Mission: Mission: Impossible - Halálos leszámolás első része.

Miután főszerepet játszott a 2022-es év legnagyobb filmjében, a Top Gun: Maverick című filmben, Tom Cruise rögtön a 2023-as év egyik legnagyobb filmjével folytatja. Az biztos, hogy az egyik legnagyobb címet kapta. A világjárvány miatt két évet késik a folytatás, amelyet egyszerűen csak Mission: Impossible 7" néven emlegetjük, Cruise újra együtt lesz a szokásos sztárjaival, Ving Rhames-szel, Simon Pegggel és Rebecca Fergusonnal, valamint a sorozat állandó író-rendezőjével, Christopher McQuarrie-vel. A kémkedési cselekmény még szigorúan titkos, de ami számít, azok az akciójelenetek, és a Cruise által maga is végrehajtott kaszkadőrmutatványok. A nagy durranás ezúttal "messze a legveszélyesebb dolog, amit valaha is megpróbáltunk" - ígéri: egy motorral végighajtani egy keskeny rámpán és átmenni egy sziklán, majd ejtőernyővel biztonságba kerülni. A jó ég tudja, mit tartogat a Mission számára: Impossible - Holtak visszavágása második része 2024-ben. (NB)

Megjelent július 14-én