, 2021/8/19

A film 1993-ban készült, életrajzi film, 12 éven felülieknek. 3h 15perc

A II. világháború alatt a németek által megszállt Lengyelországban Oskar Schindler iparmágnás fokozatosan aggódni kezd zsidó munkásaiért, miután szemtanúja lett a nácik általi üldözésüknek

A Schindler listája (Schindler's List) 1993-ban bemutatott fekete-fehér amerikai életrajzi film Steven Spielberg rendezésében. A film Oskar Schindler német üzletember történetét mutatja be, aki több mint ezer lengyel zsidó életét mentette meg a második világháború során a holokauszt alatt.

A forgatókönyvet Thomas Keneally Schindler bárkája című regénye[2] alapján Steven Zaillian írta. A címszerepben Liam Neeson látható, Ralph Fiennes játssza Amon Göthöt, a Schutzstaffel tisztjét, és Ben Kingsley alakítja Schindler könyvelőjét, Itzhak Sternt. A film egyszerre vált anyagi sikerré és hét Oscar-díj nyertesévé, köztük a legjobb film és a legjobb rendező kategóriában.

A film 1939-ben kezdődik, amikor a németek kezdeményezésével a lengyel zsidókat a környező területekről a krakkói gettóba helyezik át röviddel a második világháború kitörése után. Eközben Oskar Schindler (Liam Neeson), egy német üzletember érkezik a városba, azzal az elképzeléssel, hogy a háború alatt vagyont szerez. A hadsereg által támogatott Schindler szert tesz egy gyárra, ahol étkezdei felszereléseket gyártanak. Mivel nem tudja pontosan, hogy kell egy ilyen gyárat vezetni, felvesz egy segítőt, Itzak Sternt (Ben Kingsley), majd zsidókat kezd foglalkoztatni, megmentve ezzel őket a haláltól. Schindler az akkor a nemzetiszocialista Németországhoz tartozó cseh területre költözik és magával viszi a gyárából a zsidó munkásait, akiket pénzért vesz meg Götztől. A hadseregnek lőszerhüvelyeket kezd gyártani, de szándékosan selejteseket. Hét hónap alatt elfogy a vagyona, de szerencsére ekkorra véget ér a háború, és a "Schindler-zsidók" megmenekülnek.

Rendező

Steven Spielberg

Írók

Thomas Keneally(könyv)Steven Zaillian(forgatókönyv)

Sztárok

Liam NeesonRalph FiennesBen Kingsley