, 2021/8/19

Eredeti cím: Goodfellas, 1990-es film, 16 éven felülieknek, 2h 26 perc.

Henry Hill története és élete a maffiában, amely kitér a feleségével, Karen Hill-lel való kapcsolatára, valamint maffiatársaira, Jimmy Conwayre és Tommy DeVitóra az olasz-amerikai bűnszövetkezetben.

A film még a következő Oscar-jelöléseket kapta: Oscar-díj a legjobb filmnek, Oscar-díj a legjobb rendezőnek, Oscar-díj a legjobb vágásnak, Oscar-díj a legjobb adaptált forgatókönyvnek, Oscar-díj a legjobb női mellékszereplőnek. Az IMDb-n a legjobb 250 film között jelenleg a(2017 december) 17. helyen áll!

A nyitó jelenetben Henry (Ray Liotta), Jimmy (Robert De Niro) és Tommy (Joe Pesci) egy autóban ülnek, és készülnek eltenni láb alól Billyt (Frank Vincent), akit a csomagtartóba rejtettek. Azonban Billy nem halt meg, elkezd mozogni hátul. A fiúk meghallják, félreállnak a kocsival, kinyitják a csomagtartót, látják, hogy Billy még él. Tommy kést húz elő, többször megszúrja Billyt. Jimmy a pisztolyával háromszor-négyszer bele is lő.

Ezután Henry mint narrátor szólal meg: „Amióta csak az eszemet tudom, gengszter akartam lenni.” Visszaugrik az időben egészen 1955-ig, amint a fiatal Henry az ablakból nézi a maffiózókat, közben narrátorként áhítottan mesél a gengszterekről, akik bármit megtehetnek. Henry a nyári szünetben a taxiállomáson dolgozott, itt megismerkedett Tuddy Ciceróval (Frank DiLeo), a helyi maffiózóval. Henry ezután úgy érezte, közéjük tartozik.

Apja azonban levelet kapott az iskolából, hogy Henry nem jár be, így az apa rájött, mit csinál a fia valójában. Az ifjú Hill így nem folytathatta munkáját a gengszterek körében. Emiatt Tuddy az embereivel megkereste a postást, aki a leveleket hordja a Hill családnak, és fenyegetéssel rávették, hogy a családnak szóló leveleket Tuddyhoz hozza. Henry apja ezután már nem kapott több üzenetet.

Rendező

Martin Scorsese

Írók

Nicholas Pileggi(könyv "Wiseguy")Martin Scorsese(forgatókönyv)

Sztárok

Robert De NiroRay LiottaJoe Pesci