, 2021/8/25

12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai vígjáték, 87 perc, 1936.

A csavargó egy fiatal hajléktalan nő segítségével küzd a modern ipari társadalomban való életért. Most egy gyárban dolgozik, ahol az a feladata, hogy a futószalagnál állva csavarokat kell meghúzogatnia. A munka monoton és gyors. A kis Csavargó pedig lassan belebolondul feladatába. Mindent megcsavaroz, amit csak lehet, és hatalmas felfordulást csinál a gyárban.

A kórházban köt ki. Miután kiengedik, az orvos nyugalmat, csendet és kényelmet javasol neki. Neki azonban semmije nincs. Még munkája sem. Így élete nem lehet nyugalmas. Ahogy kiengedik, felvesz a földről egy kocsiról leesett zászlót. Mögötte felsorakoznak a tüntetők. Hamarosan, mint a vezetőjük kerül börtönbe.

Itt kábítószer hatása alá kerül, és ártalmatlanná teszi a börtönből szökni készülő galád rabokat. Megjutalmazzák, külön cellát kap, és nem sokkal később egy ajánlólevéllel ki is engedik. Egy hajóépítkezésen kezd dolgozni, ahol egy éket kellene elhoznia, de épp az épülő hajó alól húzza ki, így az a tengerben köt ki, és elsüllyed. Természetesen mennie kell.

Charlie könnyes-kacagtató kalandokon keresztül végigjárja a modernkori pokol bugyrait. Habár '36-ban már létezett a hangosfilm és ez az a film, ahol először volt hallható Chaplin hangja egy nonszensz dalban, a szakértők ezt a filmet tartják "az utolsó nagy némafilm-komédiának". A hangtechnika tükrözi Chaplin ellenállását a változással (vagyis a hangosfilmmel) szemben, ez a filmegy nagy korszaktól való búcsúzásnak is felfogható. Chaplin talán legnépszerűbb filmje.

Rendező:

dr: Charles Chaplin

Sztárok:

Charles Chaplin , Paulette Goddard, Henry Bergman, Tiny Sandford.