, 2021/8/24

16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol történelmi dráma, 149 perc, 2000.

Maximus, a hatalmas római generális a nép kedvence, és az idős uralkodó, Marcus Aurelius bizalmát is élvezi. Az összeesküvés áldozataként haldokló Marcus Aurelius őt teszi meg örökösévé hataloméhes fia, Commodus ellenében.

Commodus kerül hatalomra. Első parancsaival halálba küldi vetélytársát és annak családját, és bár a hadvezér megmenekül, feleségét és fiát meggyilkolják. Maximus rabszolgasorba kerül, és egy afrikai provinciába kerül, ahol gladiátorként kénytelen harcolni.

Hispániában élő családjára mért csapást azonban nem tudja megakadályozni. Összetörten a rabszolgakereskedők kezére jut, akik eladják gladiátornak. Az életéért küzdő Maximust Rómába viszik, ahol felhasználja régi hírnevét, hogy lázadást szítson az eltunyult rómaiak között az elnyomó hatalom megdöntésére.

Eközben Commodus egyre komolyabb ellentétbe kerül a szenátussal. Húga próbálja jó irányba terelni, ám gyermeke élete miatt nem mer nyíltan szembeszegülni a bátyjával, akit beteges, erőszakos nemi vágy fűz hozzá. Ekkor Commodus, hogy a nép kedvére tegyen, 150 napig tartó gladiátorjátékot rendez. A játékokon felbukkan a harci eredményei révén igen népszerűvé vált Maximus is. Az egykor kiváló katona sorra nyeri meg a küzdelmeket, és hatalmas népszerűségre tesz szert a nép körében. Maximus egy küzdelem után felfedi a császár előtt kilétét. Később halálos, egyenlőtlen párviadalt vívnak egymással, amiben Commodus elbukik, Maximus pedig belehal a sérüléseibe, és így látja viszont családját: a túlvilágon.

Rendező:

dr: Ridley Scott

Sztárok:

Riley Ridley Scott: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed