, 2021/8/19

Eredeti cím: Inception 2010-es film. 16 éven felülieknek, 2h 28 perc.

Egy tolvaj, aki vállalati titkokat lop el az álommegosztó technológia segítségével, azt a fordított feladatot kapja, hogy elültessen egy ötletet egy vezérigazgató elméjébe.

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) az ipari kémkedés legzseniálisabb bűnözője, aki mások álmait szerzi meg. Amikor áldozata az álomfázisba jut, ő belopózik az elméjükbe, és hozzáfér a legtitkosabb információkhoz is. Saito (Ken Watanabe) visszautasíthatatlan és életveszélyes ajánlattal keresi fel. Egy gondolatot kell elültetnie a haldokló milliárdos, Maurice Fisher (Pete Postlethwaite) fiának, Robert Fischernek (Cillian Murphy) tudatalattijába úgy, hogy a célszemély halálos védelmi rendszerrel felvértezett elméje ne kaphassa el. Legjobb emberét, Arthurt (Joseph Gordon-Lewitt) bízza meg a csapat összeállításával.

E tudás azonban az ipari kémkedés legkeresettebb bűnözőjévé és örökké menekülő, magányos férfivá tette Cobbot. Cobb legújabb célpontja Saito, egy gazdag és befolyásos mágnás, akin nemrég tesztelték az "álom az álomban" módszert, hogy szigorúan titkos információkat lopjanak ki a fejéből. Az akció azonban meghiúsult Cobb visszatérő emlékképei miatt a néhai feleségéről, Malról, aki rendszeresen kísért Cobb álmaiban.

Saito ennek ellenére felajánl Cobbnak egy újfajta megbízást: ezúttal nem lopnia kell egy gondolatot, hanem el kellene ültetnie egyet valakinek a fejében, ez az incepció. A kiszemelt célpont Robert Fischer, egy hatalmas üzleti birodalom örököse, akinek úgy kell döntenie, hogy feladja a vállalata vezetését. Ha az akció sikerül, Saito elintézheti, hogy Cobb ellen megszűnjenek a körözések, aki így visszatérhet az Amerikai Egyesült Államokba, rég nem látott gyerekeihez. Cobb némi habozás után elfogadja az ajánlatot.

Észak-Amerikában 2010. július 16-án mutatták be, a hagyományos mellett IMAX filmszínházakban is, míg a magyar bemutatóra 2010. július 22-én került sor.

Rendező

Christopher Nolan

Írta:

Christopher Nolan

Sztárok

Leonardo DiCaprioJoseph Gordon-LevittElliot Page