, 2021/8/21

Eredeti cím: Pather Panchali 1955-ben készült, dráma.Hossz: 120 perc Nem minősített.

Az elszegényedett pap, Harihar Ray, aki jobb életet álmodik magának és családjának, elhagyja vidéki bengáli faluját, hogy munkát keressen.

A film egy bengáli faluban élő szegény családról szól.

Az Apu-trilógia Satyajit Ray, az indiai film talán legjelentősebb képviselőjének első három filmje, amely - bár egy indiai regényen alapul - sok életrajzi motívumot is felhasznál, és amit a filmes tapasztalatokkal addig egyáltalán nem rendelkező S. Ray a szó legjobb értelmében vett amatőr körülmények között forgatott. Az utolérhetetlen szépségű, fekete fehérben forgatott trilógia egy bengáli faluban élő szegény családról szól.

A tudós író apa a városba megy dolgozni, hogy megélhetést biztosítson feleségének és kisfiának, akiket kénytelen magukra hagyni. Az apa halálosan betegen jön haza, ettől kezdve az anyának még nagyobb áldozatokkal kell küzdenie azért, hogy tehetséges fiát, Aput taníttassa.

A 2. és 3. rész Apu tanulóéveit, férfivá érését, szerelmét, a világgal való meghasonlását, elvonulását, majd lassú gyógyulását meséli el. A film vizuális szépsége, érzelmi mélysége utánozhatatlan és utolérhetetlen, ezt a bravúrt maga a rendező sem tudta még egyszer megismételni.

Rendező

Satyajit Ray

Írók

Bibhutibhushan Bandyopadhyay(regény)Satyajit Ray(forgatókönyv)

Sztárok

Kanu BannerjeeKaruna BannerjeeSubir Banerjee