, 2021/8/23

16 éven felülieknek, amerikai filmszatíra, 120 perc, 1999.

Egy szexuálisan frusztrált külvárosi apa életközépi válságba kerül, miután beleszeret lánya legjobb barátnőjébe. Lester Burnham átlagos negyvenes férfi, halála után beszámol egyhangú életének viszonylag fordulatos utolsó néhány hetéről, amelynek során még nem volt sejtése, menyire közel már a vég.

Lester megtudja, hogy ki akarják rúgni a munkahelyéről, létszámleépítés miatt. Este elmegy Carolynnal a lánya fellépésére, ahol megakad a szeme a lánya barátnőjén, Angelán. A fellépés után lánya bemutatja őket egymásnak, és ezzel kezdődik a bonyodalom. Majd Jane és Angela elmennek pizzázni, amiről ugyan nincs kép, de Angela hazaviszi Jane-t, aki ekkor találkozik először azzal a Ricky Fittsce-vel, aki később a barátja lesz.

Itt még megijed tőle. Másnap a reggel Rickyék házában kezdődik, így láthatjuk a szüleit. Az édesapja, Fitts tengerészezredes viszi iskolába, és a köztük lezajló párbeszédből kiderül, hogy az apa homofób. Az iskolában Ricky köszön Jane-nek, de az azt hiszi róla, hogy elmebeteg. Aznap este Lester és Carolyn egy ünnepi estélyen vesznek részt, ahol Lester megismeri.

Egy csinos kertvárosban tengette napjait egy rámenős ingatlanügynök férjeként, illetve a középiskolás Janie apjaként. Családnak nevezett kényszerű együttlétüket Lester méla undorral igyekezett elviselni, míg egy szép napon be nem köszöntött életébe a rég elfeledett szenvedély, amelynek ártatlannak tűnő tárgya nem más, mint Janie 16 éves osztálytársnője, Angela.

Rendező:

dr: Sam Mendes

Sztárok:

Sam Mendes Bening, Thora Birch, Wes Bentley, Mendes: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley.