, 2021/8/21

2002-ben bemutatott, francia-német-brit-lengyel koprodukcióban készített filmje, melyben Władysław Szpilman önéletrajzi regényét dolgozta fel.

Egy lengyel zsidó zenész küzd, hogy túlélje a második világháborús varsói gettó pusztulását. Władysław Szpilman igaz történetét meséli el, aki a második világháború alatt Varsóban lakott. Miután a nácik elfoglalták a várost, a zsidókat gettóba zárták, ahol rettenetes életkörülmények uralkodtak: mindenütt halottak hevertek, és arra kényszerítették az embereket, hogy származásukat jelző karszalagot viseljenek.

A gettóban titokban röpcédulákat terjesztettek, Szpilman is rendszeresen találkozott egy ellenállócsoport tagjaival mindaddig, amíg a nácik le nem mészárolták őket. Szpilman, akinek családját deportálták, munkásként dolgozhatott. Eközben megpróbált fegyvereket szállítani a németekkel szembeszálló zsidó bajtársai részére. Az összecsapás kegyetlensége mély nyomokat hagyott a zenészben.

Bujkálni kényszerült, melynek során bátor családok segítették, időről időre élelemmel látták el, vigyázva nehogy a nácik gyanúját felkeltsék. Amikor az oroszok már Varsó bevételéhez készülődtek, Szpilman súlyosan megbetegedett. Az éhségtől és szomjúságtól haldokolva annyi ereje sem maradt, hogy egy konzervet kinyisson. A németek elől egy padlásra rejtőzött.

Végül egy német tiszt rátalált; Szpilman azt hitte, vége az életének. A tiszt azonban ételt és italt adott neki. Cserébe zongoráznia kellett az ugyancsak zeneszerető németnek. Amikor az oroszok megérkeztek a városba, a nagylelkű katona – miután télikabátját nekiajándékozta a zongoristának, hogy az meg ne fagyjon – csapataival együtt hátravonult. Szpilman nagyon megörült, amikor látta a lengyel katonákat közeledni, azonban ők németnek hitték és rálőttek

Rendező

Roman Polanski

Írók

Ronald Harwood(forgatókönyv)Wladyslaw Szpilman(könyv alapján)

Sztárok

Adrien BrodyThomas KretschmannFrank Finlay