, 2022/8/3

Ez az öt film a pénzről szól. Akár túl sok van belőle, akár, ami valószínűbb, hogy nem elég, a pénz univerzálisan motiválja az embereket, hogy dolgozzanak, hogy túlélhessenek.

Nem meglepő, hogy mivel a pénz a szinte minden ember létezésének meghatározó része, sok, nagyszerű történet középpontjában áll.

Legyen szó irodalomról, színházról, televízióról vagy filmről. Sok nagy filmes műfajok sokaságán keresztül vizsgálta a pénzt, azt vizsgálva, hogyan hat az emberekre egyéni és nemzetközi szinten.

A pénzről szóló filmeket vizsgálva figyelemre méltó, hogy milyen sokféle megközelítés létezik a témához. A pénz a románcok, thrillerek, drámák, vígjátékok, horrorok és még sok más film középpontjában áll. Talán észre sem vesszük, hogy oly sok nagyszerű film középpontjában a hideg, kemény pénz áll.

L'argent - A pénz

Gondolkodott már azon, hogy hová tűnik a pénze, miután elköltötte? Talán még soha nem gondolt erre, de a francia mester, Robert Bresson 1983-ban készült "L'argent" című nagyszerű filmjében ezt a gondolatot vizsgálja. A film egy hamis 500 frankos bankjegy útját követi, ahogyan az egyik embertől a másikhoz kerül, majd egy olyan férfinál köt ki, akinek fogalma sincs arról, hogy a bankjegy hamis, és ez olyan bajba sodorja, amiről nem is gondolta volna. A film erőteljes leleplezése annak, ahogyan a pénz tönkreteheti az emberi életeket.

A "L'argent" elragadó kritikákat kapott, Dave Kehr a Chicago Readertől azt írta: "Bresson, aki a hangsávját éppoly szorgalmasan használja, mint a képi világát, ismét ráébreszt bennünket, hogy a legtöbb film milyen kevéssé használja ki a mozi eszközeit. Egy remekmű."

$

Az 1971-ben "$" és "Dollars" néven megjelent rablósdi egyszerre vidám komédiás móka és meglepően feszült dráma. Richard Brooks rendezte a filmet, amelynek főszerepében Warren Beatty alakítja Joe Collinst, a bankokra specializálódott biztonsági szakértőt. Kollégái az etikus viselkedés és a megbízhatóság példaképének tartják, amit Collins természetesen kihasznál, hiszen ő maga is nagyszerű rablást tervez. Ki lenne alkalmasabb egy bank kirablására, mint az, aki a bank biztonságáért felel? Hogy mindezt véghezvigye, felbérel egy melegszívű és karizmatikus call-girlt, Dawn Divine-t (Goldie Hawn). A páros között váratlan, de elragadó a kémia. Ahogy Roger Ebert a kritikájában kifejti: "Színészi stílusuk derékszögben áll, így két textúrát kapunk ugyanabban a jelenetben. Mivel a film vizuális stílusa folyamatosan egymásnak csapja a textúrákat, ez a színészi kontraszt igazán működik".

Csiszolatlan drágakövek

A vígjátékok királyának, Adam Sandlernek lenyűgöző alakításával a "Csiszolatlan drágakövek" egy szórakoztató, lüktető izgalmas utazás, amely egy pillanatra sem lankad. Sandler játssza Howardot, a New York-i ékszerkereskedőt, akit fojtogató szerencsejáték-függőség gyötör. Ennek következtében a városban látszólag mindenkinek jelentős adósságai vannak, de a nagy fogadás iránti könyörtelen szomjúsága miatt egy hatalmas, nagy tétekkel járó fogadást köt, amely nemcsak magát és családját emeli ki az adósságból, hanem - ami Howard számára talán még fontosabb - hatalmas győzelmet arat, és végre megkapja azt a magasságot, amelyet olyan agresszívan hajszol.

Zola

A Janicza Bravo által briliánsan rendezett film tele van figyelemre méltó vizuális pompával, és ha nem ismered a Twitter-szálat, rengeteg állkapocstörő meglepetéssel.

Egy megromlott barátság története úgy kezdődik, hogy a sztriptíztáncos Zola (Taylour Paige) megismerkedik a karizmatikus Stefanival (Riley Keough) Zola második munkahelyén, pincérnőként. A két lány között azonnal kialakul a kapcsolat, és még aznap este együtt dolgoznak Stefani klubjában. Másnap Stefani ellenállhatatlan lehetőséget kínál Zolának: töltsön vele egy hétvégét Tampában, ahol egy klubban táncolhatnak, és kis munkáért felháborítóan sok pénzt kereshetnek.

Amikor az utazás kezdetét veszi, úgy tűnik, hogy a dolgok nem egészen úgy alakulnak, ahogyan kellene, és a hölgyek mellé Stefani barátja, Derek (Nicholas Braun az "Utódlásból") és a szobatársa, X (Colman Domingo elképesztően zseniális alakítása) is csatlakozik. Ami ezután következik, az nem csak őrületes, hanem sötét humorú és gonoszul izgalmas is. A ragyogó fények és a színpompás kirobbanások ellenére a "Zola" nem fél sötétségbe burkolózni, leleplezve a nehézségeket és a kizsákmányolást, amellyel a nőknek szembe kell nézniük.ű

Belső munka

Ez egy remekmű dokumentumfilm Matt Damon narrációjával.

A film közelebbről megvizsgálja, hogy mi vezetett a 2008-as pénzügyi válsághoz.

A válság, amelynek költsége meghaladta a 20 billió dollárt - forintban ezt ki sem lehet fejezni - emberek milliói vesztették el állásukat és otthonukat a nagy gazdasági világválság óta a legsúlyosabb recesszióban, és majdnem globális pénzügyi összeomláshoz vezetett.