, 2021/8/25

12 éven felülieknek, amerikai kalandfilm, 111 perc, 1985

Marty McFly átlagos kamasznak látszik, de van egy őrült barátja, Doki, aki megépítette a plutónium meghajtású időgépet. Dokit váratlanul halálos támadás éri, s Marty is csak az új találmánnyal nyer egérutat. A 17 éves gimnazista véletlenül harminc évet utazik a múltba egy időutazó DeLoreanban, amelyet közeli barátja, a különc tudós Brown doki talált fel.

A Doki nincs otthon jó pár napja, de telefonon felhívja Martyt, és arra kéri, hogy szedjen össze neki pár dolgot és jöjjön el aznap éjjel a helyi pláza parkolójába. Marty elkésik a suliból, ráadásul a zenekara is elvérzik egy meghallgatáson, ezért aggódva mondja barátnőjének, Jennifernek, hogy hiába az ambíció talán úgy végzi, mint a szülei. Apját, a gyáva George-ot a főnöke, egyfolytában megalázza, miközben az anyja, egy túlsúlyos, depressziós alkoholista.

Az aznap esti vacsoránál (amikor is kiderül, hogy a családi autó összetört), Lorraine ismét felidézi, hogyan jött össze George-dzsal: George madárlesen volt, mikor lezuhant egy fáról, az apja elütötte, ezután Lorraine ápolta, és megszerette.

A bajt csak fokozza, hogy majdani anyja Marty megérkezése óta ügyet sem vet majdani apjára, ami súlyos következményekkel járhat a jövőben. Ha életben akar maradni, el kell érnie, hogy szülei egymásba szeressenek és el kell távolítania az anyját molesztáló Biffet.

Rendező:

dr: Robert Zemeckis

Sztárok:

Robert Zemeckis

Főszereplők:

dr: Zemeck: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover