, 2021/8/19

1957-ben készült film, 12 éven felülieknek ajánlott, 1h 36 perc.

Egy esküdtszéki tartózkodó megpróbálja megakadályozni az igazságszolgáltatás elferdülését azzal, hogy kollégáit a bizonyítékok újragondolására kényszeríti.

A tizenkét esküdtnek látszólag sima gyilkossági ügyben kell ítéletet hoznia. A vádlott bűnösségét annyi tökéletesen egybevágó tény bizonyítja, hogy az egyik esküdtben felmerül a gyanú: a dolog túlságosan is egyszerű, és nem ártana alaposabban megbeszélni a tárgyalóteremben hallottakat. Kezdetben tizenegyen vannak egy ellen, ám a helyzet fokozatosan változni kezd, és percek múlva már nem is egy gyilkossági ügyről szól ez a feszült és izgalmas, eredetileg tévéjátéknak szánt darab, hanem a bennünk lévő előítéletekről, félelmekről, szerepeinkről, vagy éppen rejtegetni kívánt gyöngeségeinkről, egyszóval az Emberről.

A direktor a forgatás elején a tizenkét színészt több órára összezárta egy szobába, ahol újra és újra elmondatta velük a szövegüket, anélkül, hogy filmre vette volna őket. Ezzel nem is igazán az volt a célja, hogy begyakoroltassa velük a szerepeket, hanem sokkal inkább az, hogy átéljék a helyzetet, hogy milyen is összezárva lenni huzamosabb ideig ugyanazzal a tizenegy idegennel.

Jelölték ugyan három Oscarra (legjobb film, legjobb rendező és legjobb adaptált forgatókönyv), de azokat mind elhalászta előle a Híd a Kwai folyón. A Tizenkét dühös ember sajnos kereskedelmileg is megbukott, olyan szinten, hogy legnagyobb sztárja, Henry Fonda (aki amellett, hogy a nyolcas számú esküdtet játszotta, az egyik producer is volt) sosem kapta meg a gázsiját – pedig eleve az volt a megállapodás, hogy csak később fizetik ki neki, olyan lassan csordogált a bevétel.

Forda ennek ellenére – hiszen mindig is tudta, milyen kiváló alkotás létrehozásában vett részt – három legjobb munkája között tartotta számon a művet (a másik kettő az Érik a gyümölcs és a Különös eset)

A forgatókönyvet író Reginald Rose azután írta meg művét, hogy ő maga is esküdt volt egy emberölési ügyben.

Rendező

Sidney Lumet

Írta:

Reginald Rose(forgatókönyv)

Sztárok

Henry FondaLee J. CobbMartin Balsam