, 2021/8/19

Eredeti cím: A kakukk fészke fölött 1975-ben készült a film, 16 éven felülieknek, 2h 13 perc.

Egy bűnöző elmebetegségre hivatkozik, miután ismét bajba kerül, és az elmegyógyintézetbe kerülve fellázad az elnyomó ápoló ellen, és összeszedi a rémült betegeket.

A Száll a kakukk fészkére 1975-ben bemutatott, színes amerikai filmdráma, Ken Kesey azonos című regényének adaptációja Miloš Forman rendezésében. Ken Kesey veteránkórházi munkatapasztalatait írta meg a regényben, az adaptálás egy elmegyógyintézetben játszódik, ide küldik rehabilitációra a vad fegyencet, Randle P. McMurphyt. Itt a szadista Ratched nővér kezei közé kerül, de betegtársai közreműködésével lázadást szít ellene.

Ratched nővér szerepét Jane Fonda, Anne Bancroft, Ellen Burstyn és Faye Dunaway is visszautasította. A filmet Kesey nem nézte meg, mert nem Bromden főnök nézőpontjából van elmesélve a történet. A produkció Oscar-történelmet írt: az Ez történt egy éjszaka (1934) után ez volt a második film, amely elnyerte az öt legfontosabb díj (legjobb film, rendezés, színész, színésznő és forgatókönyvíró) mindegyikét.

Ez a sort 1991-ben A bárányok hallgatnak című alkotás követte. Kirk Douglas évek óta a filmjogok birtokában volt, de mire megkezdték a forgatást, már túl öregnek érezte magát a főszerephez. Fia, Michael Douglas lett a film producere, aki megkapta érte az első Oscar-díját.

A vagány Patrick McMurphyt átszállítják egy büntető-rabgazdaságból az elmegyógyintézetbe, abból a célból, hogy megállapítsák szimuláns-e vagy tényleg bolond. Megérkezése után hamar az ápoltak hangadójává válik.

Az osztály mindennapjait Ratched főnővér irányítja, aki 3+1 fekete ápolója segítségével tartja fenn a rendet. McMurphy folyamatosan provokálja őt, kisebb lázadásokat szít az ápoltak között, amelyek mind Ratched hatalma és tekintélye megdöntésére irányulnak, pedig csak a kinti demokratikus szokásokat akarja érvényesíteni.

Az elítélt nagyot nőtt társai szemében, amikor a zuhanyzóban lévő százkilós csaptelepet próbálja kihajítani a rácsozott ablakon. Bár ez nem sikerül neki, - túl nehéz a csaptelep - ezután a súlyos szerkezet a szökés fontos szimbólumává válik.

Rendező

Milos Forman

Írók

Lawrence Hauben(forgatókönyv)Bo Goldman(forgatókönyv)Ken Kesey(regénye alapján)

Sztárok

Jack NicholsonLouise FletcherMichael Berryman