, 2021/8/25

12 éven felülieknek, 1954-ben bemutatott színes amerikai bűnügyi film, 89 percben.

A veszélyes felvételeiről ismert sajtófotós törött bal lába miatt még egy hétig szobafogságban van. Éjjel és nappal azzal tölti unalmas óráit, hogy az udvarra nyíló ablakából figyeli szomszédait. Egy alkalommal arra figyel fel, hogy a szemben lakó szomszéd gyanúsan viselkedik, folyamatosan ágyban fekvő felesége eltűnt, és a férfi hajnalban többször is távozik a lakásból a bőröndjével együtt.

A fotóst barátnője, és az ápolónő éles szemmel figyelik, és ápolják. Kis idővel később már hármasban figyelik a férfit. Jeff felhívja nyomozó ismerősét, aki szkeptikusan áll az esethez, de ellenőrzi és igazolja, hogy a férfit látták elmenni a feleségével, az asszony táviratot küldött róla, hogy megérkezett, és a feladott hatalmas utazóláda ruhákat tartalmazott – ezek után nem foglalkozik tovább a dologgal, és Jeffnek is ezt tanácsolja.

A nyomozás előrehaladtával egyre többet tudunk meg a gyanútlan szomszédokról is. A fotós közben figyelmen kívül hagyja Lisa szerelmi érzéseit, mert a lány gazdag és luxusvilágban él, ő pedig nomád körülmények között járja a világot, hogy egy jó felvételt készíthessen.

Rendező:

dr: Alfred Hitchcock

Sztárok:

Alfred Hitchcock, Wendell Corey, Thelma Ritter, James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey, Thelma Ritter.