, 2021/8/21

Eredeti cím: csodálatos élet. 1946-os film, 12 éven felülieknek, 2h 10 perc.

Egy angyalt küldenek a mennyből, hogy segítsen egy kétségbeesetten csalódott üzletembernek azzal, hogy megmutatja neki, milyen lenne az élet, ha ő soha nem létezett volna.

A film középpontjában a James Stewart alakította George Bailey áll, akinek a Szenteste előtt fenyegető öngyilkossága miatt megjelenik egy Clarence nevű őrangyal, aki megmutatja neki mennyire fontos is szerepe a családja és közössége életében.

Annak ellenére, hogy a film eleinte a bevételek miatt csalódást okozott, később klasszikussá vált, és a karácsonyi televíziózás egyik szimbólumaként tartják számon világszerte. Egy 2006-os értékelés így ír a filmről: "Bár nem volt teljes kudarc a bevétel szempontjából, ahogy ma mindenki gondolja... kezdetben nagy csalódás volt, és megerősítette legalább a stúdiókat abban, hogy Capra már nem képes olyan eredményeket elérni, mint korábbi kasszasikereivel."

Karácsony este George Bailey lába alól kicsúszik a talaj. Az általa vezetett kisvárosi takarékpénztár a csőd szélén áll, ő pedig úgy érzi, értelmetlen az élete, és az öngyilkosság az egyetlen kiút. Az égben felfigyelnek a kétségbeesett emberre, és egy szárnyaira vágyó angyal kapja a "nagyfőnöktől" azt a nemes feladatot, hogy hozza rendbe a dolgot. Clarence, a mennybéli küldött sajátos módszert alkalmaz: megmutatja, milyen sivár hellyé lett volna a város Bailey áldozatos tevékenysége nélkül. A tanulság egyértelmű: az élet szép, és élni igenis érdemes!

Az élet csodaszépet öt Oscar-díjra jelölték, emellett Capra elnyerte a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat. Az Amerikai Filmintézet beválasztotta a produkciót minden idők 100 legjobb amerikai filmje közé.

Rendező

Frank Capra

Írók

Frances Goodrich(forgatókönyv)Albert Hackett(forgatókönyv)Frank Capra(forgatókönyv)

Sztárok

James StewartDonna ReedLionel Barrymore