, 2021/8/24

Olasz-francia romantikus dráma, 123 perc, 1988-as film.

Egy filmes felidézi gyermekkorát, amikor beleszeret a szülőfaluja mozijában vetített képekbe, és mély barátságot köt a mozi vetítőjével.

A kis Salvatore rajong a filmekért. Ha csak teheti, minden idejét a moziban tölti. A Cinema Paradiso az otthona, itt tölti az időt legszívesebben. A vetítőterem és a gépház serdülőkorának legfontosabb helyszínei, ahol meghatározó élményekben van része.

A folyton ott tüsténkedő fiú különös barátságot köt a mozigépésszel, Alfredóval, aki tanácsokkal látja el a szerelemről, és az élet nagy dolgairól. Salvatore a Cinema Paradisóban segít a mozigépésznek egészen addig a napig, amikor a mozit tűzvész pusztítja el.

A gyermek Salvatore, Totó hadiárva, minden szabadidejét tántoríthatatlanul az egyház által fenntartott moziban tölti az özveggyé vált agglegény, Alfredo (Philippe Noiret), a mozigépész mellett a gépteremben, ráadásul a pap által kivágatott zselatinos filmszalagokból sokat hazavisz.

Amikor a mozi kigyullad, Totó menti ki Alfredót, aki megvakul, ezért egy pillanatra úgy fest, hogy vége a mozinak, ám egy helyi lakos segítségével ismét megnyílik, immár Nuovo Cinema Paradiso néven. Totó főiskolai tanulmányai mellett lesz a mozigépész. A főiskolán beleszeret Elenába, aki újévkor tud elszökni hozzá, mielőtt északra küldik tanulni. Elena megígéri, hogy elutazása előtt eljön a moziba, hogy megbeszéljék, hogyan tovább, de nem érkezik meg, Totónak pedig közben ráadásul egy rövid katonai szolgálatot is teljesítenie kell.

Rendező:

dr: Tornatore Tornatore: Philippe Noiret, Enzo Cannavale, Antonella Attili, Isa Danieli

Főszerepben:

Jacques Perrin

Marco Leonardi

Salvatore Cascio

Philippe Noiret

Agnese Nano

Brigitte Fossey