, 2021/8/24

12 éven felülieknek, amerikai családi kalandfilm, dráma, 118 perc, 2019.

Szimba oroszlánherceg és apja az elkeseredett nagybátyja célkeresztjébe kerül, aki maga akarja megmászni a trónt.

Az oroszlánkirály című rajzfilm újrafeldolgozását 2016-ban jelentette be a Disney a szintén Favreau által rendezett A dzsungel könyve sikerének köszönhetően.

A film az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző.

A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan lelt barát segítségével kell majd eligazodnia a felnőtté válás útján, s végül visszafoglalnia, ami törvényesen megilleti.

Trónörökösként Simba hatalmas tiszteletben nevelkedik, és komolyan veszi a felelősséget, hogy egy napon ő lesz a király. Valósággal bálványozza az édesapját, és feltett vágya, hogy olyan lehessen, mint ő. Mufasa elmagyarázza a fiának, hogy egy király sohasem a saját akarata szerint cselekszik, hanem azt nézi, mi a legjobb a népének, és legfőbb feladata "az élet körforgásának" fenntartása, melyben minden teremtmény egyenlő fontossággal bír.

Rendező:

Roger Allers, Rob Minkoff

Sztárok:

Roger Allers, Rob Minkoff

Csillagok:

Matthew Broderick, Jeremy Irons, James Earl Jones, Whoopi Goldberg.