, 2021/8/23

amerikai filmdráma, 115 perc, 1941

Charles Foster Kane könyvkiadó mágnás halála után a riporterek azon fáradoznak, hogy kiderítsék, mit jelent az utolsó mondata: "Rózsabimbó".

A film már jóval bemutatása előtt botrányt kavart. A premier előtti vetítésen mindenki egyetértett abban, hogy egy zseniális művet láttak, kivéve egy személyt: Hedda Hoppert, aki akkor a legismertebb és legfélelmetesebb pletykalap főszerkesztője volt. A "Nagy ember" William Randolph Hearst volt, az Aranypolgár pedig alig leplezhető gúnyrajz a század első, hihetetlen hatalommal bíró sajtómágnásáról.

Bár a kritikusok megdicsérték, a mozikban megbukott, elsőre nem nyerte meg a közönség tetszését. Ez annak tulajdonítható, hogy bemutatásakor, 1941-ben, az Aranypolgár sok szempontból is szokatlan film volt. Az akkori nézők nem voltak hozzászokva, hogy a film rendezője, producere, az egyik forgatókönyvírója és főszereplője is ugyanaz a személy legyen.

Az Aranypolgár nem hasonlított semmire, ami addig a filmvásznon megjelent, viszont nagy hatással volt a későbbi filmművészetre, igazi mérföldkövet jelentett a mozi történetében.

Rendező:

dr: Orson Welles

Sztárok:

Orson Welles Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore, Agnes Moorehead.