, 2022/9/27

Az Aranypálma a cannes-i filmfesztiválon odaítélt legmagasabb díj. 1955-ben vezette be a fesztivál szervezőbizottsága.

Korábban, 1939 és 1954 között a fesztivál legmagasabb díja a Grand Prix du Festival International du Film volt. 1964-ben az Aranypálmát ismét felváltotta a Grand Prix, majd 1975-ben újra bevezették. Az Aranypálmát széles körben a filmipar egyik legrangosabb díjának tartják.

1954-ben a fesztivál úgy döntött, hogy évente egy díjat adományoz, a Nemzetközi Filmfesztivál Nagydíját, amelyet minden évben egy kortárs művész tervez. A fesztivál igazgatótanácsa több ékszerészt kért fel, hogy nyújtsanak be egy pálma tervét, tisztelegve Cannes város címere előtt (amelyben megtalálható az aranypálma virág), felidézve Saint Honorat híres legendáját és a híres Croisette sétányon álló pálmafákat. A párizsi ékszerész, Lucienne Lazon eredeti tervében - aki Jean Cocteau rendező vázlatából merített ihletet - a pálma alsó végének ferdén levágott vége egy szívet formáz, a talapzat pedig Sébastien művész terrakotta szobra.

1955-ben az első Arany Pálmát Delbert Mann kapta a Marty című filmért. 1964 és 1974 között a fesztivál átmenetileg újra bevezette a Nagydíjat. 1975-ben újra bevezették az Aranypálmát, amely azóta is a cannes-i filmfesztivál jelképe, minden évben a győztes film rendezőjének ítélik oda, és akkor egy fehér velúrral bélelt, tiszta vörös marokkói bőrből készült tokban adták át.

2021-től Jane Campion és Julia Ducournau az egyetlen női rendező, aki elnyerte az Arany Pálmát, A zongora és a Titane című filmekért. 2013-ban azonban, amikor a Blue Is the Warmest Color (Kék a legmelegebb szín) elnyerte az Arany Pálmát, a Steven Spielberg vezette zsűri a film rendezőjének, Abdellatif Kechiche-nek, valamint a film színésznőinek, Adèle Exarchopoulosnak és Léa Seydoux-nak ítélte oda azt. 2013-ban ez volt az első alkalom a fesztivál történetében, hogy több Arany Pálma-trófeát osztottak ki.

Az Apokalipszis most című filmnek odaítélt Arany Pálma az 1979-es cannes-i filmfesztiválon.

A zsűri úgy döntött, hogy a rendező mellett a színésznőket is díjazza, mivel a cannes-i szabályzat tiltja, hogy az Arany Pálma-győztes film további díjakat kapjon, így a zsűri nem jutalmazhatja külön a filmet és a film színésznőit. A rendhagyó döntésről Spielberg azt mondta, hogy "ha a szereposztás 3%-ban rossz lett volna, akkor nem működött volna úgy, ahogy nekünk sikerült". Kechiche később elárverezte az Arany Pálma trófeáját, hogy új játékfilmjét finanszírozza, és a The Hollywood Reporter-nek adott interjújában elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a fesztivál több trófeát is kiosztott, mondván, hogy úgy érzi, hogy ezzel "nyilvánosan megsértették" őt, és hogy "az, hogy megszabadultam ettől az Arany Pálmától, egyfajta módja annak, hogy mossam kezeimet ebben a szomorú ügyben".

A díj újbóli bevezetése óta a díjat többször is áttervezték. Az 1980-as évek elején a pálmát tartó talapzat lekerekített formája fokozatosan átalakult, és 1984-ben piramis alakúvá vált. 1992-ben Thierry de Bourqueney újraalkotta a Pálmát és talapzatát kézzel csiszolt kristályból. 1997-ben Caroline Scheufele tervezte újra a szobrocskát, és azóta a svájci Chopard ékszergyár gyártja. A pálma 4,16 oz (118 g) 18 karátos sárga aranyból készült, míg az ág talapzata egy kis szívet formáz. A Palme d'or egy finom hegyikristály párnán nyugszik, amely smaragdcsiszolású gyémántot formáz. Egyetlen darab csiszolt kristály alkotja a párnát a tenyér számára, amelyet kézzel öntöttek viaszformába, és most egy kék marokkói bőrből készült tokban mutatják be. 1998-ban Theo Angelopoulos volt az első rendező, aki az Örökkévalóság és egy nap című filmjével elnyerte a ma ismert Arany Pálmát.

A 2014-es Arany Pálma győztese, a Téli álom - Nuri Bilge Ceylan török filmje - a török filmművészet 100. évfordulójának évében készült. A díj átvételekor Ceylan a díjat mind a Törökországban zajló politikai zavargásokban érintett "fiataloknak", mind pedig a díjátadó esemény kezdete előtti napon történt Soma-bánya katasztrófában meghalt munkásoknak ajánlotta.

2017-ben a díjat a fesztivál 70. évfordulója alkalmából újratervezték. A gyémántokat a Responsible Jewellery Council által tanúsított etikus beszállító biztosította.

A 2020-as cannes-i filmfesztivált a folyamatban lévő COVID-19 járvány miatt törölték. A fesztivál 56 filmet jelentett be hivatalos válogatásként, de idén nem osztottak ki díjakat.