, 2021/8/23

14 éven felülieknek, 110 perc, 1950-ben bemutatott fekete-fehérben készült film noir dráma.

A forgatókönyvíró igen veszélyes kapcsolatot alakít ki egy megfakult filmcsillaggal, aki elhatározza, hogy diadalmasan visszatér.

A film visszaugrik fél évet, amikor a történet elkezdődött. Joe Gillis fiatal forgatókönyvíró hiába ír hetente két új történetet, azokat nem veszik meg a stúdiók, mert a történetei vagy nem elég eredetiek, vagy túlságosan azok.

A producere nem hajlandó átvenni legújabb írását. Miközben Gillis írógépén a legújabb történetén dolgozik, a lakásán két férfi jelenik meg, és a tartozása megfizetését követeli, ellenkező esetben lefoglalják a kocsiját. Gillis azt mondja, hogy kölcsönadta a kocsiját valakinek, valójában azonban nem tud lemondani az autóról amire szüksége van a munkájához.

A forgatókönyv író autója defektet kap, de sikerül egy elhagyatott, romos villa üres garázsába állnia a kocsijával. Amikor távozni akar, egy nő hangját hallja a villából, majd egy férfi integetni kezd neki. A villa nem lakatlan. Gazdája az elpusztult csimpánzát akarja eltemetni a kertben és azt hiszi, hogy Gillis emiatt jött. Amikor kiderül, hogy tévedésről van szó, és Gillis író, a nő azzal fordul hozzá, hogy segítsen átolvasni a kéziratot, amit ő írt a saját maga számára, hogy azzal a filmmel térjen vissza a filmvászonra. Ő ugyanis Norma Desmond a némafilmek egykori sztárja.

Rendező:

dr: Wilder Wilder: William Holden, Gloria Swanson, Erich von Stroheim, Nancy Olson

Szereplők

William Holden, Gloria Swanson, Erich von Stroheim