, 2021/8/23

16 éven felülieknek, 115 percben, 2012-ben bemutatott dán filmdráma

Egy tanár magányos életet él, miközben fia felügyeleti jogáért küzd. Lassan jobbra fordul az élete, új szerelemre talál és jó híreket kap a fiától, de az új szerencséjét egy ártatlan kis hazugság brutálisan összetöri.

Lucas nemrég vált el, próbálja tartani a kapcsolatot a fiával, Marcusszal aki vele szeretne élni, és miután elvesztette középiskolai tanári állását, jelenleg egy óvodában dolgozik. Nagyon szeret a kicsikkel dolgozni és magánéletében is megcsillan a remény, amikor az ugyan itt dolgozó emigráns Nadja közeledni kezd hozzá és viszonyt kezdeményez vele.

Mindez egyszeriben összeomlik, amikor az egyik kislány az óvodából hamisan megvádolja azzal, hogy szexuálisan molesztálta. A kislány apukája Lucas legjobb barátja.

A közösség felnőtt tagjai azonnal elhiszik a kislány meséjét és arra ösztönzik, hogy felejtse el az egészet, hogy ne kelljen újra átélnie a (meg sem történt) traumát. (Később már hiába mondja többször is, hogy "csak kitalálta ezt a butaságot", a felnőttek ezt már úgy értelmezik, hogy elnyomja magában a történteket.)

A helybéliek kitaszítják maguk közül Lucast, összeveszik barátnőjével, mert az sem hisz neki teljes meggyőződéssel, és a fiát is kiközösítik. A legfájdalmasabb, hogy gyermekkori barátja, Theo is megszakítja a barátságát vele.

Rendező:

dr: Thomas Vinterberg

Sztárok:

Thomas Vinterberg Vinterinterinter: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp, Lasse Fogelstrøm