, 2021/8/24

13 éven aluliaknak nem ajánlott, 130 perc, 2006-ban bemutatott amerikai–brit filmdráma.

Egy tragikus baleset után két színpadi bűvész harcba száll a végső illúzió megteremtéséért, miközben mindent feláldoznak, hogy túljárjanak egymás eszén.

A bűvészek a múlt századforduló Londonjának legnagyobb sztárjai. Két fiatal varázsló van feljövőben. A feltűnő és kifinomult Robert Angier a közönség kedvence. A kissé bárdolatlan, egyszerű Alfred Borden viszont igazi géniusz, de hiányzik belőle az a képesség, hogy lebilincselje nézőközönségét.

Eleinte barátsággal és tisztelettel viseltetnek egymás iránt, de mikor a nagy mutatványuk rosszul sül el, egy életre ellenséggé válnak. Ettől kezdve legfőbb vágyuk, hogy legyőzzék a másikat. Minden trükk és minden fellépés egyre fokozza a gyilkos versenyt közöttük.

1887-ben vagyunk. Angier és Borden Miltonnak, a mágusnak dolgoznak, s mellettük ott van Harry Cutter is, aki a trükkeszközök szakértője. Angier felesége, Julia a vízzel teli kabinból való kiszabadulás trükkjének előadása közben megfullad, s Angier azt gyanítja, Borden nem a szokványos csomót kötötte a nő csuklójára, hanem egy erősebbet, amiből Juliának nehezebben megy a kibújás.

A temetésen Angier kérdőre vonja Bordent a csomóról, de ő azt feleli, nem tudja, melyiket használta, s ez feldühíti Angiert. A két férfi külön kezd bűvészi karrierbe. Borden „A Professzor” lesz, s felbérel maga mellé egy segédet, Fallont. Egy alkalommal találkozik Sarah-val; összeházasodnak, s kislányuk születik, Jess. Sarah nehezen viseli Bordent; azt állítja, meg tudja különböztetni, mikor mondja férfi őszintén, hogy szereti, s mikor nem

Borden golyófogó-trükkjének előadása közben megjelenik Angier álcázva, s saját golyóját a csőbe csúsztatva újfent a csomóról kérdezi Bordent. Mikor épp lőni készül, Fallon előlép és lefogja a karját, aminek következtében a golyó Borden kezét találja el, s ez két ujjába kerül.

Rendező:

dr: Christopher Nolan

Sztárok:

Christopher Nolan Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansson, Michael Caine.