, 2021/8/24

12 éven felülieknek, japán eastern, 160 perc, 1954

Egy banditák által megtámadott szegény falu hét munkanélküli szamurájt toboroz, hogy segítsen nekik megvédeni magukat. Egy ismétlődő rablótámadásoknak kitett falu gazdátlan szamurájokat (roninokat) fogad fel, hogy azok, mint a harc művészei, megvédjék a termésüket. Ez végül nem kis áldozat árán és a falusiak részvételével sikerül is.

A 16. századi Japánban, egy szegény eldugott kis falu lakosai teljesen ki vannak szolgáltatva a banditáknak, akik minden évben visszatérnek, hogy kirabolják a falut. A parasztok a védelmük érdekében vándorló, kóbor szamurájokat hívnak magukhoz. Mivel pénzt nem, csak rizst tudnak a szolgáltatásért felajánlani, ezért csak nehezen találnak rá Kambeire, aki arra esküdött fel, hogy akkor is jót cselekszik, ha semmit nem kap cserébe. Ez a hős figura gyűjti össze azt a hat harcost, aki hajlandó csupán csak élelemért harcolni.

A rendkívül mozgalmas csatajelenetekben megjelenített harc ellenére sem egyszerű kosztümös kalandfilmet látunk, hiszen Kurosawa itt is az embereket, az emberi kapcsolatokat helyezte a középpontba: a parasztoknak mindenekelőtt magukat, vagyis számító önzésüket, gyanakvásukat kell legyőzniük. Ez a nagy kritikai és közönségsikert aratott, filozófikus mélységű szamurájfilm szolgált egy hasonlóképpen közkedvelt amerikai western, A hét mesterlövész alapjául.

A szamurájok megerősítik a falu védelmét és felkészítik a parasztokat a harcra.

Rendező:

dr: Akira Kurosawa

Sztárok:

Akira Kurosawa Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Keiko Tsushima, Yukiko Shimazaki