, 2021/8/24

12 éven felülieknek, 178 perc 2001-ben bemutatott négyszeres Oscar-díjas új-zélandi–amerikai fantasyfilm Peter Jackson rendezésében.

Egy szelíd hobbit a Megyéből és nyolc társa útra kel, hogy elpusztítsa a hatalmas Egy Gyűrűt, és megmentse Középföldét a Sötét Nagyúr Szaurontól.

Évezredekkel ezelőtt Sauron, a Sötét Úr megalkotta az Egy Gyűrűt, amivel képes volt meghódítani Középfölde vidékeit, azáltal, hogy a Hatalom Gyűrűinek hordozóit rabszolgaságba kényszerítette. Az Emberek és Tündék utolsó hadai végül egyesülve a Végzet Hegyének lábánál legyőzték Sauron seregeit, ám a Nagyúrnak még sikerült végezni az emberek lakta Gondor királyával, Elendillel.

És akkor váratlan dolog történt: Isildur, a király fia felkapta Narsilt, apja darabokra törött kardját, és lesújtva vele Sauronra, megszerezte az annak ujjáról leszakadt Gyűrűt. A sötétség serege így megsemmisült, maga a Nagyúr viszont nem halt meg; amíg ugyanis a Gyűrű nem pusztul el, Sauron szelleme is életben marad.

A győzelem után Isildur az elpusztítása helyett magához vette a mágikus tárgyat, ám egy ork merénylet során meghalt, a Gyűrű pedig a feledés homályába merült. Évezredekkel később aztán egy Gollam nevű lény talált rá, akit a Ködhegység járataiban élve szokatlanul hosszú élettel ajándékozott meg az ereklye, ám később mégis cserben hagyta gazdáját.

A rendező:

Peter Jackson

Sztárok:

Peter Jackson, Elijah Wood, Ian McKellen, Orlando Bloom, Sean Bean