, 2021/8/23

amerikai háborús filmdráma, 84 perc, 1957,12 éven felülieknek.

Amikor megtagadják egy ellenséges állás megtámadását, a tábornok gyávasággal vádolja a katonákat, és a parancsnokuknak meg kell védenie őket.

Mireau tábornok ebben a lehetetlen helyzetben olyan feladatot kap, amely egyenlő az öngyilkossággal, vagyis a "Hangyavár" bevételét. Dax ezredes (Kirk Douglas) először nem ért egyet a parancs végrehajtásával, de később elfogadja. A roham megkezdődik, de igen gyorsan vissza kell vonulnia a francia ezrednek, oly sok a veszteségük. Broulard tábornok parancsot ad ki a saját tüzéreinek, hogy lőjenek a visszavonuló, "gyáva" katonáikra.

A parancsot a tüzérparancsnok megtagadja. Miután visszavonultak a vezérkari tábornokok felelősségre vonják az ezredet a "gyávaságukért" és elrendelik, hogy az ezred három századából száz-száz főt végezzenek ki. Az ezredes a tábornokok elé áll, s közli velük, hogy őt vonják egyedül felelősségre. A vezérkar cinikusan meghátrál és "csak" arra adnak parancsot, hogy egy-egy katonát jelöljenek ki, akiket másnap hadbíróság elé állítanak és kivégeztetnek. Az ezredes bejelenti, hogy ő lesz a védőügyvédjük.

Rendező:

dr: Stanley Kubrick

Sztárok:

Stanley Kubrick | Sztárok: Stanley Kubrick | Sztárok: Stanley Kubrick | Sztárok: Stanley Kubrick George Macready, George Macready, Adolphe Menjou, George Macready.