, 2021/8/20

Amerikai háborús dráma, 1998-ban készült, 16 éven felülieknek ajánlott, 2h 49 perc.

A normandiai partraszállást követően amerikai katonák egy csoportja az ellenséges vonalak mögé megy, hogy visszaszerezzen egy ejtőernyőst, akinek a testvérei elestek a harcban.

1944. június 6-án a szövetségesek partra szállnak Normandiában. Az amerikai katonák közt harcol John H. Miller százados is, aki az akció során rengeteg emberét elveszíti, néhány katonájával együtt azonban túlélik a csatát. Néhány nappal később Miller újabb küldetést kap: megmaradt osztagával meg kell keresnie és kimenekítenie a frontról egy James Francis Ryan nevű közlegényt, akinek az értesülések szerint mindhárom fivére egyszerre esett el a háborúban, így ő az utolsó férfi sarja a családjának.

Ellenben arról nincsenek pontos információk, hol tartózkodik jelenleg a közlegény, annyit tudni, hogy az ejtőernyősökkel ugrott néhány nappal korábban. Miller így hét emberrel indul útnak: Horvath őrmesterrel, Upham tizedessel – aki csupán tolmácsoláshoz és a térképekhez ért -, Reiben; Mellish és Caparzo közlegénnyel, a felcser Wade-del, illetve a mesterlövész Jacksonnal.

Indulásuk után a katonák fogadást kötnek, vajon mi lehetett századosuk foglalkozása a háború előtt. Egy kisvárosba érvén, amerikai csapatokkal találkoznak, akik azt állítják, Ryan talán a város másik végén lehet, az utat azonban elzárták a németek. Mikor az osztag tovább indul, Caparzot váratlanul lelövi egy ellenséges mesterlövész, akivel aztán később Jackson végez. Caparzo belehal sérülésébe.

Rendező

Steven Spielberg

Forgatókönyvíró

Robert Rodat

Sztárok

Tom HanksMatt DamonTom Sizemore