, 2021/8/25

16 éven felülieknek, 122 perc 2019-ben bemutatott amerikai filmdráma, pszichológiai thriller.

Ez a történet megmutatja, miképpen válhat egy ártatlan lúzerből világok felforgatója, hadseregek legyőzője és szuperhősök méltó ellenfele. Gotham Cityben a mentálisan sérült komikus Arthur Flecket a társadalom semmibe veszi és rosszul bánik vele. Ezután elindul a forradalom és a véres bűnözés lefelé tartó spirálján. Ezen az úton szembekerül alteregójával: Jokerrel.

A cselekmény 1981-ben játszódik. Arthur Fleck különböző rendezvényekre felbérelhető bohócként dolgozik, és édesanyjával, Penny-vel él Gotham Cityben. A munkanélküliség, a bűnözés, a szemétszállítók sztrájkja és a nincstelenség miatt a város romokban hever, a lakosság egy része teljesen elszegényedett. Arthur olyan idegrendszeri betegségben szenved, amely a sírás és nevetés ellenőrizhetetlen váltakozását váltja ki.

Mindezért folyamatos szociális ellátásra és gyógyszeres kezelésre szorul. Amikor utcagyerekek egy csoportja megtámadja őt egy sikátorban, és jól összerugdossák, munkatársa, Randall kölcsönad neki egy kézifegyvert, hogy védhesse önmagát. Arthur találkozik Sophie-val, egy egyedülálló anyával, aki az egyik szomszédos lakásban él, és meghívja őt a stand-up fellépésére.

Egyszer a gyermekkórházban fellépve fegyvere kiesik a zsebéből, amiért azonnal kirúgják, miközben Randall azt hazudja, Arthur magának vásárolta a fegyvert. A metróval hazafelé tartva három részeg üzletember rátámad és megveri, aminek következtében kettőt önvédelemből lelő, majd harmadik társukat is kivégzi.

Rendező:

Todd Phillips

Sztárok:

Todd Phillips, Joker Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy