, 2021/8/19

Eredeti cím: Harcosok Klubja 1999-es film, 18 éven felülieknek, 2h 19 perc.

Egy álmatlan irodai dolgozó és egy ördögi szappankészítő megalakít egy földalatti bunyóklubot, amelyből sokkal több lesz.

A Harcosok klubja több mint húsz évvel ezelőtt jelent meg Chuck Palahniuk regénye alapján David Fincher által rendezésével és instant kultuszfilm lett belőle. Ahogy az inszomniás irodai káder és a számkivetett szappankészítő közös vállalkozása a fogyasztói társadalom mókuskerekének szabályaira adott válaszként föld alatti, feszültséglevezető „boxklubból” anarchista forradalommá cseperedik, a néző is úgy kell, hogy magába mélyedjen – van ennek értelme?

Egyik szereplő sem az első választás volt

Annyira tökéletes a szereposztás, hogy félelmetes belegondolni, nem sokon múlt, hogy egészen más arcokkal lássuk a történetet. A film producerei először Russel Crowe-t akarták Tyler szerepére – hogy milyen lett volna az arcunkba ordító gladiátor, szerencsére már sosem tudjuk meg. De Norton sem az első választás volt, Matt Damon és Sean Penn is szóba jött a szerepre, végül a Larry Flynt, a provokátor című filmben nyújtott alakítása miatt választotta Fincher őt. Marla karakterét kutatták a legtovább. Reese Witherspoon és Sarah Michelle Gellar is felmerült, de előbbi túl sötétnek találta a filmet, utóbbit pedig túlságosan lekötött a Buffy, a vámpírok réme forgatása. Utána jött még Courtney Love és Winona Ryder. Love akkoriban Nortonnal járt, így sokan biztos befutónak hitték, ám Fincher másképp vélekedett erről. Fincher Janeane Garofalo-t szemelte ki, de a mendemondák szerint kényelmetlenül érezte magát a forgatókönyvtől, míg Julia Louis-Dreyfus egyszerűen nem tudta, ki is Fincher (pedig akkor már kijött a Hetedik és a Játsz/ma).

Rendező

David Fincher

Írók

Chuck Palahniuk(regény)Jim Uhls(forgatókönyv)

Sztárok

Brad PittEdward NortonHúsleves