, 2021/8/24

12 éven felülieknek, 121 perc ,A Csillagok háborúja (Star Wars) eredetileg űropera-filmsorozat.

Luke Skywalker egyesíti erőit egy Jedi lovaggal, egy pimasz pilótával, egy wookiee-val és két droiddal, hogy megmentsék a galaxist a Birodalom világpusztító harci állomásától, miközben megpróbálják megmenteni Leia hercegnőt a titokzatos Darth Vader elől.

A Csillagok háborúja történetét kilenc mozifilm meséli el. Egy sor más animációs film, könyv, képregény és videójáték mutatja be bővebben az eredeti filmek által létrehozott kitalált világot. A filmek és a könyvek idegen világokban játszódnak, a fontosabb szereplők egy része – a mellékszereplőknek pedig nagy része – nem ember, hanem idegen fajokba tartozik – vagy éppenséggel droid –, a cselekmény mégis emberi jellegű

A történetben keverednek a racionális alapokon álló sci-fi elemek, valamint a meseszerű, illetve mitikus vonások (emberfeletti hatalommal bíró harcos-tanító rendek, akik a világot összetartó, misztikus jellegű „Erőt” használják; a Jó és a Gonosz örök küzdelme, az egyéni ellenállás lehetősége a kísértő Gonosz ellen, a Legkisebb Fiú győzelme).

A kritikusok – és a történet szerzőjének az a véleménye, a sci-fi külsőségek ellenére a Csillagok háborúja valójában közelebb áll a fantasy, valamint a kalandfilm műfajához. Ettől nem függetlenül a filmsorozat sok vonatkozásban hasonlít a mítoszokhoz.

George Lucas szerint az volt a szándéka, hogy egy modern mítoszt hozzon létre: nem a tudományos problémák és a Föld vagy az emberiség jövője izgatta, amikor a készítésbe fogott, hanem történeteket, kalandokat akart mesélni, valami olyasmit, amikért fiatal korában maga is rajongott: westernek, kalandfilmek és kalandregények, képregények és a Flash Gordon című ponyva-sci-fi tévésorozat.

Rendező:

dr: George Lucas

Sztárok:

George Lucas Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinness