, 2021/8/23

160 perc, 1984-ben bemutatott amerikai–csehszlovák filmdráma.

Wolfgang Amadeus Mozart élete, sikerei és gondjai Antonio Salieri, a kortárs zeneszerző elbeszélésében, aki őrülten féltékeny volt Mozart tehetségére, és azt állította, hogy megölte őt.

A történet Mozart halála után húsz évvel kezdődik, amikor Salieri egy tébolydában meggyónja egy fiatal papnak, hogy az ifjú zsenit tulajdonképpen ő küldte a másvilágra. Ezután az „obszcén gyermek” fiatalkori, megdöbbentő kalandjai következnek; remek zenei memóriája megmutatkozása, csodagyerekként való bemutatkozása Mária Terézia bécsi udvarában, első furcsa találkozása Constanzéval, európai körútja.

Miután hazatért a salzburgi hercegérsek szolgálatából való szökése után, ismét Bécsben, a kalapos király udvarában próbál zsíros zenei állást találni. Eközben mélyen megbántja a főzeneigazgató Salierit, akadémikus stílusának kifigurázásával, aki azonnal észreveszi Mozart utolérhetetlen, isteni tehetségét. De a mindent németesíteni igyekvő császár nem bánja, hogy a kis pimasz kitúrja a nagy olasz mestert a helyéből.

Mozart megnősül és lehetőségei feletti életszínvonalon él nejével és nagyszámú bohém barátjával. Közben ontja magából zseniális műveit, amelyeket javítgatás nélkül, mintegy mennybéli sugallatra kottáz le könnyedén. Szigorú apja, Leopold Mozart azonban még halála után is nyomasztó árnyként kísérti.

Rendező

Miloš Forman

Producer

Saul Zaentz

Michael Haussma

Főszerepben

F. Murray Abraham

Tom Hulce

Elizabeth Berridge

Roy Dotrice

Simon Callow