, 2022/8/25

Ez eddig nem a szokásos, átlagos, hétköznapi vagy kertészkedős év volt a moziban. A nagy új filmek listája továbbra is kicsit (oké, nagyon) soványabb a szokásosnál, és a megjelenési dátumok is tovább tolódtak, több nagy film is a biztonságosabb 2023-as évadba költözött.

De még a Covid elhúzódó hatása sem akadályozta meg, hogy eddig egy gyakran közönségszórakoztató, időnként izgalmas hat hónap legyen. Az olyan díjnyertes filmektől kezdve, mint a Párhuzamos anyák és a Licorice Pizza, az olyan virtuóz indie gyöngyszemeken át, mint a Boiling Point című brit séfthriller, az olyan popcorn tökéletességig, mint az RRR és a Top Gun: Maverick, volt mit ünnepelni. Íme az év eddigi legjobbjai.

Édesgyökér pizza

Vígjáték

Paul Thomas Anderson a legnaposabb filmjét szállította ezzel a '70-es évekbeli nosztalgiautazással a San Fernando völgyben, amely egy vagány tinédzserről szól, aki megpróbálja elnyerni egy sodródó huszonéves szívét. Valahogy ez a tinédzserkori gagyi előzmény sosem jön át távolról a Porky's, amit segít két áttörő főszereplő alakítása Cooper 'Philip Seymour fia' Hoffman és Alana Haim, néhány A-listás fordulat (Bradley Cooper mint hollywoodi producer-ütéses-teljesen őrült Jon Peters), és PTA szokásos isteni érintése a kamera mögött."Paul Thomas Anderson aranyos coming-of-age-fonala felszabadult és pokolian szórakoztató".

Top Gun: Maverick

Akció és kaland

Oké, kezeket fel, ki látta előre ezt a gyakorlatilag hibátlan blockbustert? Valószínűleg néhányan igen - ez a régóta készülő Top Gun folytatás eredetileg két évvel ezelőtt jelent volna meg -, de ez a kényszerű késés egy jottányit sem von le az év eddigi legtisztább szélesvásznú thrilleréből. Tom Cruise ászpilótája szívvel, lélekkel és néhány olyan vadászgépes manőverrel szolgál, amelyek biztosak vagyunk benne, hogy a fizika minden törvényét áthágják. A könyvet azonban korán (és szó szerint) elvetik, hogy az úgynevezett "örökölt folytatást" újra feltalálják olyanná, ami messze az üres hollywoodi kasszasikerek fölé emelkedik. "Tom Cruise-é a közönséget lehengerlő folytatás, amely könnyedén felülmúlja az eredetit.

Az északi ember

Akció és kaland

"Egy szélesvásznú mozi a streaming korában". Így szólt a Time Out elismerten meglehetősen lélegzetelállító értékelése Robert Eggers zseniális, véráztatta viking eposzáról, amikor áprilisban a mozikba került (betört? kifosztott?). De az érzés megállja a helyét, mert egy olyan korban, amelyet egyre inkább a streaming-oldalak uralnak, Az északi ember hasznos emlékeztető arra, hogy a legnagyszerűbb, legmerészebb filmes látomásoknak a lehető legnagyobb vásznon lehetünk tanúi - és hacsak nem IMAX-ban lakunk, ez nem a mi nappalinkban lesz.

Párhuzamos anyák

Pedro Almodóvar komolyan veszi a spanyol polgárháborús traumát feldolgozó, megrendítő nyomozást, anélkül azonban, hogy feláldozná könnyedségét és a szédítő melodráma iránti örömét. Penélope Cruz csillagszóróként ragyogja be az egészet, és a szülészeti osztályon téves személyazonosságba keveredő újdonsült anyukaként nyújtott alakítása még az ő magas színvonalához képest is karrierje csúcspontja. Egy igazságos világban már a második Oscar-díját vehette volna át érte.

A világ legrosszabb embere

Dráma

Renate Reinsve norvég színésznő a szíve és lelke ennek a megható és ötletes beszámolónak egy ezredfordulós életről, amely több éven keresztül bontakozik ki Oslóban. Nagyon nem a világ legrosszabb embere, az orvostanhallgatóból lett írónő tökéletes avatárja a fiatal felnőttkor bizonytalanságainak és zűrzavarainak: az ellentmondásos vágyak, az iránytalanság pillanatai és az érzelmi nyerseség végtelenül átélhetőnek tűnő teljes zűrzavara. És az ő showstopping futása egy fagyos városon keresztül talán az év eddigi legjobb filmes pillanata.

Happening

Dráma

Egy olyan évben, amikor az amerikai Legfelsőbb Bíróság a Roe kontra Wade ügyet tűzte célkeresztbe, Audrey Diwan viharos, kemény drámája azért érkezik, hogy megmutassa az illegális abortuszok valóságát. Nem a gyengéknek való - Mike Leigh Vera Drake-jénél is messzebbre megy ennek a sivár világnak az ábrázolásában -, de megragadó történet egy terhes diáklányról, aki a börtönt kockáztatja a 60-as évek Franciaországában, Anamaria Vartolomei pedig ragyogó hősnőt alakít, aki tele van zord elszántsággal.

Indulj az útra

Dráma

Keserédes 2022 volt az iráni filmrendező, Panah Panahi számára: apját, a legendás szerzőt, Dzsafar Dzsafárt (A fehér léggömb) hat év börtönre ítélte az ország elnyomó rezsimje; de ez volt az az év is, amikor bemutatkozó filmje, az iráni poros országutakon játszódó, elbűvölő, de csendesen viharos családi dráma találkozott a közönséggel. És micsoda debütálás ez - tele van fanyar szellemességgel és csípős társadalmi megjegyzésekkel az ország modern életéről, és kiemelkedő alakítást nyújt a hatéves Rayan Sarlak, mint a család terepjárójának hátsó ülésén ülő csintalan kisfiú. A Little Miss Sunshine-összehasonlítások elkerülhetetlenek, de a Hit the Road célja sokkal hatásosabb.

Nem

Horror

Míg mi többiek a kovászolást sajátítottuk el, Jordan Peele a világjárvány idején a sci-fit, a horrort és a westernt ötvözte, hogy egy teljesen újfajta szörnyfilmet hozzon létre. Az eredmény - nem tiszteletlenül egyetlen sütögető próbálkozásunkkal szemben sem - még jobb lett: egy idegborzoló, nyugtalanító és gyakran vicces harmadik Peele-alkotás, amelyet Keke Palmer életigenlő alakítása, gyilkos zenéje és félelmetes hangdizájnja világít meg. Könnyű túllihegni a filmest, mint a horror üdvöskéjét - ahogy azt egy szegény tweeter felfedezte -, és a Nope sem hibátlan. De ez egy olyan blockbuster, amely nem fél attól, hogy radikálisan eltérjen a normálistól, ezzel biztosítva magának egy valószínű helyet az éjféli filmek panteonjában.

Áldás

Dráma

A világháborús költő, Siegfried Sassoon megható, makulátlanul megrendezett Terence Davies-filmet kap egy olyan életrajzi filmben, amely egyszerre szívszorítóan szomorú és PG Wodehouse-vicces. Peter Capaldi játssza az egykor zárkózott, meleg írót idősebb, megkeseredett korában, de Jack Lowton az, aki igazán megragadja a tekinteteket a fiatalabb változat szerepében, aki a háború utáni London társasági életének nyüzsgő társasági életében próbálja megtalálni önmagát. Az írás szuronyosan éles, például amikor Sassoont gőgösen tájékoztatják arról, hogy költészete "a fenségesből az aprólékosba ment át". A Benediction újabb bizonyíték arra, hogy Davies filmkészítése továbbra is fenséges.

Szerencsekerék és fantázia

Dráma

Tavaly Ryusuke Hamaguchi az Oscar-jelölt Drive My Car című filmmel tört be a nyugati közönséghez. Gyorsan elkészült folytatása, a lazán összefüggő párkapcsolati történetek triptichonja kevesebb hullámot vetett, de ugyanolyan méltó a felhajtásra. A mintegy 30 perces vignettákból álló, elbűvölő trió három különböző nő szemszögéből mutatja be, akiket egy-egy mélyebb szívfájdalom és zűrzavar érzelmileg veszélyes irányba terel. Együtt a lassú mozi egy mágneses szeletét alkotják.

Jackass Forever

Vígjáték

Amikor egy filmet megható értekezésként írnak le a nosztalgiáról, a barátságról és az öregedésről, általában nem szerepel benne egy félmeztelen férfi, aki egy kaktuszba siklik. De ez az egyedülálló öröme Johnny Knoxville, Steve-O, Chris Pontius és a banda váratlanul dicsőséges hatodik filmjének - egy olyan filmnek, amely ötvözi a vidáman gyerekes és a gyengéden mélyreható dolgokat, miközben egy új generációnak mutatja be a fájdalmas fiataloknak a Port-A-Potty és az emberi rámpa örömeit. Még mindig fáj, ha csak megnézzük.

RRR

A telugu rendező SS Rajamouli nem véletlenül szerepel olyan magasan a világ 50 legmenőbb filmesének listáján: az OTT eposzai egyszerűen abszurdan szórakoztatóak. És az idei RRR, minden idők harmadik legnagyobb bevételt hozó indiai filmje a legszórakoztatóbb lehet mind közül. Az "R"-ek a "rise, roar and revolt" (felkelés, üvöltés és lázadás) rövidítései, amelyek a Raj-korszakban játszódó, a brit gyarmatosításról és egy elrabolt gyermekről szóló történetben jelennek meg, és amelyek időnként átütnek az őrült harcjelenetek, a felcsapott táncos produkciók, a felrobbanó vonatok és a tigrisek (rengeteg tigris van) között. Tökéletes belépő drog a telugu akciófilmek magaslataiba.

3 millió forint személyi kölcsön 5 évre?